Op 22 november jl. heeft A presto in samenwerking met Blomslokaal in Duiven een wijnproeverij met Italiaanse wijnen georganiseerd. Met een aantal cursisten hebben we een onvergetelijke avond gehad. Vinoloog Henk Blom heeft ons de kunst van het wijnproeven geleerd en ons laten genieten van een groot aantal heerlijke wijnen met hapjes erbij.

Naast het proeven van wijn had deze avond ook een educatief karakter. De geschiedenis van de wijn en wijnbouw in het algemeen werd uitgelegd, de verschillende manieren van druiven oogsten en in het bijzonder uitgebreide informatie over de Italiaanse wijndruiven en de wijnen die in de verschillende regio’s in Italië worden geproduceerd.

In totaal hebben we kunnen genieten van een dertiental wijnen, rood en wit, uit verschillende regio’s in Italië. Zo kwamen er heerlijke wijnen voorbij uit Piemonte, Friuli-Venezia-Giulia, Veneto, Toscana, Le Marche, Abruzzo, Campania en Puglia. Van iedere wijn gaf Henk ons uitgebreid uitleg over de herkomst, de druivensoort, de bijzonderheden en de typische smaak van de betreffende wijn.

Bij iedere wijn die ingeschonken werd, moesten wij eerst een aantal stappen doornemen alvorens deze te proeven. In de eerste plaats goed kijken, dan walsen, vervolgens ruiken en weer walsen om daarna de wijn te proeven en te beoordelen. Het walsen kan op twee manieren hebben we geleerd. De eerste manier is tafelwalsen. Dit betekent dat je het glas op tafel zet, de steel of voet vasthoudt en in kleine cirkels ronddraait op tafel. De tweede manier is luchtwalsen. Je draait dan je wijnglas rond terwijl je het aan de steel in de lucht omhoog houdt. Door te walsen komt er zuurstof bij de wijn en komen er meer aroma’s vrij, zodat je meer proeft.

Op tafel stonden niet alleen flessen water om de smaak weer te neutraliseren en bakjes om te wijn uit te spugen, maar ook heerlijke hapjes zoals Italiaanse kazen, worst, olijven en brood. Het was een avondvullend programma waarbij we veel geleerd hebben. Een korte Italiaanse les voor de cursisten met Italiaanse cultuur over Bacchus (“Bacco” in het Italiaans) en een uitbreiding van de woordenschat met betrekking tot wijn. Daarnaast een uitgebreide en leerzame wijnproeverij. We hebben samen een erg leuke en vooral gezellige avond gehad. Grazie mille Henk voor al je uitleg en het delen van je uitgebreide kennis! Namens ons, zoals je zelf altijd zegt,

Vineuze groeten!